Wasmachine schoonmaken tips

Wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken tips

Wasmachine schoonmaken tips

Om de houdbaarheidsdatum van een wasmachine te verlengen is het belangrijk dat de wasmachine goed onderhouden wordt. Zo is het dus belangrijk dat je deze eens in de zoveel tijd even goed schoon maakt. Maar hoe doe je dat nou precies? Onderstaand leggen wij per onderdeel uit hoe je het schoonmaken van de wasmachine het beste aan kunt pakken.

De buitenkant schoonmaken
Met een vochtige vaatdoek kun je de wasmachine aan de buitenzijde schoonmaken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een klein beetje schoonmaakmiddel te gebruiken. Vervolgens spoel je de vaatdoek om en haal je nog een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel over de wasmachine heen. Uiteindelijk kun je de buitenkant afnemen en droog maken met een droge doek.

Het rubber schoonmaken
Om het rubber van een wasmachine schoon te maken is het verstandig om gebruik te maken van een tandenborstel. Zorg er wel voor dat je een zachte tandenborstel gebruikt. Een tandenborstel is ideaal, omdat je daardoor tussen de kleine randjes kan komen. Ook kun je hier weer een vochtige doek gebruiken om het rubber in zijn algemeenheid nog even wat op te frissen.

De lade schoonmaken
De lade van de wasmachine kan erg smerig worden door al het wasmiddel wat er doorheen gaat. Wat je kunt doen is de laden even uit de wasmachine halen en deze afspoelen met lauw water. De tandenborstel kun je ook weer gebruiken om bijvoorbeeld de wasmiddel resten die zijn gaan plakken, schoon te maken.

De wasmachinetrommel schoon houden
Het schoon houden van de trommel is een kwestie van minimaal eens per maand een kookwas te draaien. Zo reinig je de randen van de trommel en hoef je er zelf niet doorheen met een vaatdoek. Je kunt deze kookwas het beste draaien met een stel oude handdoeken of shirtjes.

Het schoonmaken van een wasmachinefilter
Het schoonmaken van het filter is een serieuze taak. Het filter kan op meerdere plaatsen in de wasmachine zitten. Hiervoor kun je het beste even in de gebruiksaanwijzing kijken. Let er op, dat je het filter precies op dezelfde manier terug plaats als waar hij zat. Zo voorkom je lekkage.

Antikalkfilter onderhouden
Bij sommige wasmachines zitten er bij de waterleiding aan het uiteinde antikalkfilters. Ook de uitleg van dit onderhoud staat meestal in de handleiding. Zorg ervoor dat je dit ook eens in de paar maanden schoon houd.

Wasmiddelbakje schoon houden
Het is belangrijk dat je het bakje waar de wasmiddel in gaat, regelmatig eens schoon maakt.

Hard water
Bekijk of jij in een regio woont waar hard water uit de kraan komt. Indien dit zo is, is het verstandig om eens in de zoveel tijd je gehele wasmachine te ontkalken.

Voorkom stank
Als je bovenstaande tips opvolgt en ervoor zorgt dat je eens per maand de machine goed heet laat wassen met flink wat soda erin zal je wasmachine niet alleen goed onderhouden maar ook nog eens erg fris blijven.

Handige tips

Op het internet zijn wij opzoek gegaan naar een overzicht van handige tips om de wasmachine goed schoon te houden. Hiervan weten wij niet zeker of alle tips even goed werken, maar we vonden het zeker de moeite waard om deze op onze website te gebruiken:

Door de wasmachine af en toe op 90 graden te laten draaien gaat de wasmachine veel langer mee.

Gebruik een eetlepel soda of witte azijn in plaats van calgon. Dit scheelt erg veel geld en werkt even goed.

Smeer het ruber van de voorlader soms in met shampoo of bijvoorbeeld afwasmiddel. Dit voorkomt slijtage en zorgt ervoor dat de deur makkelijker open en dicht gaat.

Investeer in een goede wasmachine. Dit kost je minder water en veel minder wasmiddel.

Mocht een wasmachine niet meer weken dan kan wasmachine reparatie een oplossing zijn.

 

Share this post